29 Januari 2009

PERPADUAN BERMULA DI SEKOLAH


Oleh: Alias Mohd Yusof Jul 2, 04 2:28pm



Semasa era sebelum dan awal negara kita merdeka dulu, para pemimpin yang mewakili kaum-kaum terbesar di negara ini, telah bersetuju supaya bahasa ibunda sesuatu kaum itu terus dipelihara dan dikekalkan melalui penubuhan sekolah jenis kebangsaan (SJK).


Banyaklah SJK Cina dan Tamil dibina di negara ini selepas kita merdeka, di samping sekolah kebangsaan. Murid-murid Cina dapat belajar dalam bahasa mereka di SJK Cina manakala murid-murid India dapat belajar dalam bahasa mereka di SJK Tamil.


Pengwujudan SJK ini dapat kita perhatikan, telah menjadi satu medium yang sungguh berkesan sekali bagi kaum Cina di negara ini untuk terus memelihara dan mengekalkan bahasa serta budaya mereka. Begitu jugalah dengan kaum India.


Nampaknya, dari satu segi, matlamat penubuhan SJK ini memang tercapai. Tetapi kalau kita lihat kesan yang kurang baik dari penubuhan SJK ini, setelah hampir 50 tahun kita mencapai kemerdekaan, ia telah menyumbang dalam melebarkan jurang antara kaum di negara kita.


Oleh kerana kebanyakan anak-anak orang Melayu, Cina dan India belajar di sekolah berasingan, maka ia telah menghalang anak-anak dari tiga kaum ini dari bergaul dan berkawan. Maka, semangat persahabatan antara mereka tidak dapat dipupuk. Dan kita tahu jalinan persahabatan adalah sangat penting dalam membentuk masyarakat yang bersatu padu.


Kita percaya, semasa orang tua kita mencadangkan penubuhan SJK dulu, mereka tidak pernah memikirkan sekolah-sekolah tersebut akan menjadi masalah kepada hubungan antara kaum di negara ini. Apa yang mereka fikirkan ketika itu hanyalah untuk memelihara bahasa dan budayamereka sahaja.


Oleh kerana perpaduan kaum itu adalah satu perkara sangat penting bagi menjamin keamanan dan keharmonian negara ini berterusan, maka pengasingan kaum melalui SJK ini hendaklah kita hentikan serta merta.


Apa yang perlu kita fikirkan sekarang ialah bagaimana kita dapat mengumpulkan anak-anak berbilang kaum ini belajar di sekolah yang sama, dan dalam masa yang sama, mereka dapat belajar bahasa dan budaya ibunda mereka bagi menjamin bahasa dan budaya mereka terus terpelihara, seperti yang dihasratkan oleh nenek moyang mereka dulu.


Sesiapa saja yang cintakan negara ini perlu memikul tanggungjawab secara bersama untuk membanteras gejala perkauman di negara kita ini. Bahaya perkauman ini adalah juga sama seperti bahaya penyalahgunaan dadah yang menjadi musuh utama kita. Negara akan hancur kalau ia tidak ditangani dengan sebaik-baiknya.


Mana-mana negara, termasuk negara kita, yang rakyatnya berbilang kaum, sangat bergantung kepada keutuhan perpaduan antara kaum-kaum tersebut dalam menjamin kesinambungan keamanan di negara ini. Oleh itu, usaha dan kegiatan yang boleh melebarkan jurang antara kaumhendaklah dibanteras dan ditegah sama sekali. Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati.


Tidak salah untuk kaum-kaum di negara ini mengekalkan bahasa dan adat budaya masing-masing. Tetapi dalam keghairahan kita berbuat demikian, kita tidaklah sepatutnya sampai mengasingkan anak-anak kita di sekolah mengikut kaum masing-masing yang mengakibatnya jurang perkauman di negara ini semakin melebar.


Sudah menjadi pengetahuan umum, sekolah yang dibina mengikut kaum ini, telah banyak menyumbang kepada kelonggaran perpaduan antara kaum di negara ini. Nampaknya kita telah mengabaikan perkara yang lebih penting iaitu perpaduan rakyat semata-mata kerana hendak menjaga bahasa dan budaya kaum kita sendiri.


Kekalkanlah bahasa dan budaya anak-anak ini mengikut kaum masing-masing seperti yang kita mahu, tetapi jangan sekali sampai mengasingkan sekolah mereka mengikut kaum yang akibatnya hanya akan menggalakan jurang perkauman.


Langkah-langkah yang drastik perlulah diambil oleh pemimpin kita demi keamanan masa depan negara kita. Lebih baik kita hapuskan semua bentuk benih-benih perkauman ini sebelum ia mengeluarkan buah yang beracun yang boleh mengancam keselamatan kita semua


Nota: renung dan fikir-fikirkan.

27 Januari 2009

PALESTIN OH PALESTIN

Sampai bila kita hanya mampu melihat
Saudara seagama dilumat oleh senjata
Sampai bila kita hanya mampu berdoa
setelah ribuan jiwa merana dan sengsara
Sampai bila kita hanya mampu berserah
Agar Allah SWT menolong kita
Kalau kita tidak berusaha memperkasa diri dan negara.
Kita hanya mampu melihat, berdoa dan berserah
Sedang mereka terus menderita?
Palestin Oh Palestin

18 Januari 2009

TQ KEPADA DOWNLINE BARU SAYA

Assalamualaikum wbt.

Saya nak kongsi pengalaman berblogger nie. Tak disangka-sangka blog saya yang dijadikan sebagai laman suka-suka untuk berkongsi pengalaman, rupa-rupanya ada juga hikmahnya.

Tempoh hari, saya terima email dari seorang hamba Allah dari Triang Pahang namanya Nasrul Muhaimin Mohamed (dengan izin). Katanya amat berminat sangat dengan Elken Bio Pure Ken Series ni, tapi tak tahu macam mana untuk nak dapatkannya(beli la).

Jadi sayapun dengan pertolongan upline saya (Sdr Ramzi, org Jitra nie) hubungilah saudara nasrul nie. Beri panduan kepada dia untuk dapatkan Bio Pure tu. Setelah register dia sebagai downline, diapun dengan hati rela belilah produk tersebut. Nampaknya, seperti dia tahu-tahu antara produk yang beratus-ratus jenama di Malaysia nie, mengapa Elken menjadi pilihannya. Hanya dia yang tahu. Insya Allah Sdr Nasrul, dengan amalan meminum RO(Reverse Osmosis) water nie, Sdr akan lihat sendiri kelebihannya nanti. Bukan setakat itu saja, Elken menjanjikan pulangan yang tinggi sekiranya berminat untuk jadikannya sebagai pekerjaan sampingan.

Apa yang menariknya untuk dikongsi ialah, kekadang berbuih mulut kita memperkenalkan produk Elken nie tak ada seorangpun yang berminat.(Mungkin tak ada rezeki lagi). Kekadang juga dengan izin Allah, tak payah berbuih mulut tetiba ja ada orang yang minat seperti Sdr kita tadi..(mungkin ini yang dikatakan rezeki). Kepada mereka yang diluar sana ingat, air penting untuk anggota badan, jadi pastikan air yang sempurna saja dijadikan air minuman kita

09 Januari 2009

SYOKNYA JADI PENGEDAR ELKEN


Alhamdulillah syukur kepada Allah SWT dengan rezeki yang dikurniakannya. Baru-baru nie, atas semangat dan dorongan yang sentiasa diberikan oleh upline saya dalam Elken, sayapun mulalah mencari pelanggan untuk produk Bio Pure Ken Series (RO Water) dan Eternal Beauty(EB). Kebanyakan mangsa aku ialah rakan-rakan sekampung dan rakan-rakan guru. Nak jual benda nie, bkn nya senang kerana harganya boleh tahan juga....



Lagi satu perkara, muka mesti tahan malu..... baru boleh berjaya. Kempen punya kempen siap dengan demo oleh upline saya adalah 4 , 5 org , rakan sekampung yang berminat dengan RO Water nie. Selang beberapa hari mereka-mereka nie saya follow up lagi, akhirnya mereka pun memasang RO nie di rumah memasing. Kira berjayalah aku dalam projek ini.



Dan lebih mengembirakan dengan terjualnya 5 produk RO dan satu EB dalam bulan tersebut, rupa-rupanya terkejut beruk juga saya, kerana pendapatannya RM2457.26 dan produk baucer sebanyak RM976.32(lumayankan,asalkan rajin).Sila klik pada imej untuk melihat imej dgn jelas. Ekoran itu, mulalah saya memasang impian untuk memastikan berjaya menjual 6000sv sebulan untuk mendapat pendapatan seperti yang sy katakan tadi.



Bio Pure Ken series ni, bagi sy dah terbukti khasiatnya di mana sy tidak lagi rasa seram sejuk pada buah pinggang yang di alami dulu. Malah anak-anak 3 yang terakhir ini tidak seorangpun mendapat deman kuning apabila dimandikan dengan RO water nie. Badan sentiasa rasa segar dan bertenaga. Menakjubkan, itupun dengan izin Alllah.



Jadi sy harap pembaca blog ini, jangan sayang duit demi kesihatan kita. "MENCEGAH LEBIH BAIK DARI MENGUBATI". Hubungilah rakan-rakan pengedar ELKEN yang terdekat dengan anda untuk mengetahui produk Elken ni dengan lebih detail. Kewagan anda tidak dibebankan dengan adanya easy payment plan (0% interest).

05 Januari 2009

AL-FATIHAH BUAT KELUARGA CIKGU KANISA ISA

Assalamualaikum wbt
Petang tadi saya ada menerima sms dari GB yang mengatakan bahawa emak kepada salah seorang cikgu di seri Tunjong telah meninggal dunia.
Saya sekeluarga mengambil kesempatan ini untuk merakam ucapan takziah kepada beliau sekeluarga. Moga-mogahan Allah SWT mencucuri rahmat ke atas roh ibunda tercinta dan di tempatkan bersama para solehah. AMIN !

KINGTON LIFE PLASMA

KINGTON LIFE PLASMA

Apa itu Kington?


Kington Life Plasma is not any seawater. It is harvested from an exclusive plankton bloom vortex where ecological interactions produce 83 types of bioavailable elements that are predigested by oceanic plankton. As humans need at least 70 types of minerals to maintain a balanced composition of our body fluid, Kington Life Plasma is able to restore the balance in our internal environment by providing these trace elements in full spectrum and balanced composition. The minerals are also in bioavailable crystalloid forms which allow easy absorption.
Kington Life Plasma was first discovered by Rene Quinton, a French scientist, biologist, physiologist and humanitarian. It has been used for over 100 years and is supported by extensive clinical documents proving its physiological benefits. By providing the body with essential trace elements for the transmission of electromagnetic energy, cellular communication can be enhanced, thus leading to better health and performance.

Bio Pure KEN SERIES R.O. Water Purification System

Bio Pure KEN SERIES R.O. Water Purification System

Apa itu Bio Ken 2 Series?

PERFECT FUNCTIONALITY

Perfectly Pure Water

Bio Pure Ken 1 uses the advanced 5-stage Reverse Osmosis (R.O.) Purification System, thus removing virtually all types of contaminants, including bacteria and viruses, to produce perfectly pure water (H2O)

Purification System

FDA-compliant ABS Food Grade reservoir material and airtight cover
Hands-free water dispenser
Fully automated functions of membrane self-cleaning, water level control, water refill and electronic shut-off
Patented design concealed in a unitary manifold for easy maintenance, quality and hygiene
Patented booster pump regulates pressure and ensure constant production

Specifications

Reservoir Capacity:
Warm: 5 ± 0.5 litres
Reservoir Material:
FDA-compliant ABS Food Grade

Dimension

Width – 260 mmDepth – 470 mmHeight – 450 mm
The Bio Pure KEN series is a 5-stage reverse osmosis purification system. Its patented system removes virtually all types of contaminants including viruses as small as 0.0001 micron. Bio Pure KEN is one of the only 3 recipients of WQA Gold Seal worldwide and the only recipient in Asia. It has also won an award at Geneva International Exhibitions as well as the Reader’s Digest Gold Trusted Brand Award for 2 consecutive years in Malaysia.

For more information, please visit http://www.whatsh2o.com/didyouknow/index.html.

Hubungi saya: Hajah Azam 0124203613 untuk urusan pembelian, penghantaran dan pemasangan, tidak kira walau dimana anda berada.

Apa Itu ELKEN SPIRULINA ?

Apa Itu ELKEN SPIRULINA ?

Elken Spirulina

Organic & Alkaline for Balanced Nutrition

100% pure and organic
Complete food with 46 essential nutrients in a balanced proportion in line with the human body's requirements
Rich concentration of nutrients like protein (amino acids), vitamins, minerals, carbohydrates, essential fatty acids, chlorophyll, beta-carotene, phycocyanin and xanthophyll.
More than 10 international accolades form government bodies & independent organisations
Cholesterol-free protein source that is alkaline-forming
Readily digested and easily assimilated
Certified to be free of microcystine


JHFA certification by the Japan Food & Nutritional Food Association

Golden Award from the Taiwan Health Food Society

National Biotechnology & Medical Care Quality Award

Golden Award by Taiwan Health Food Society

Golden Diamond Award by Taiwan Consumers Association

GMP Food Certification

Certified ISO14001 by SGS, UK

Certified Halal by Malaysia Islamic Development Department (JAKIM)

Manufactured by a certified EN ISO 9001:2001 and GMP plant

Certified free of microcystine by Fisheries Science, National Taiwan University

Organic certification by Chinese Organic Agribusiness Association

Available in 250, 500, 1200 and 3000 tablets.

IKLAN & PROMOSI

IKLAN & PROMOSI
"HPA MENJANA PENDAPATAN UMMAH" Klik pada logo untuk mengetahui lebih lanjut. Daftarlah secara online diweb replika tersebut.

MENCARI NAMA ANAK DALAM ISLAM

HALALKAH APA YANG DI MAKAN? CHECK TENGOK..