27 Disember 2009

Penat Mengecat






Salam

Seminggu dua minggu nie,saya tak kemana-mana, Asyik ke padang Besar jaa. Manakan tidak terpaksa mengecat sendiri rumah dibantu oleh seorang rakan berdekatan. Bukannya apa nak save budget. Lagipun, itu saja kebolehan yang ada pada saya, dengan kebolehan itu dapatlah juga berjimat cermat. Sebab kalau nak upah orang, sebiji rumah mau juga 4,5 ribu untuk upah saja. Lebih baik buat sendiri.

Tukang lain sibuk dengan plaster ceilling dan membina kaki lima rumah. saya dan rakan sibuk mengecat. Ialah harap-harap sebelum sekolah dibuka rumah nie dapat disiapkan sebelum proses merata tanah, pasang tiles dan menyiapkan tembok depan rumah. Wah, banyak lagi rupanya. Pening juga ya, manakan tidak dengan budget yang ciput, tapi nak macam-macam. Hehehhe. Sabarrrr.

Dan hasilnya Alhamdulillah habis juga luar rumah dicat. Just nak kutip sikit-sikit lagi atas dan bawah.

Insya Allah, esok lusa bolehlah mula cat dalam umah pulak. Lagipun mat-mat plaster syiling dah nak habis dah kerja mereka.

Hai nampaknya, tak sempatlah lagi nak bayar duit kakak di Malaka tu. Memang budget lari gila-gila punya. Whatevr harap kak zah dan abng baba bersabar sat no. Bayar tetap bayar. bayar sikit dulu boleh ke?

Nota: Bila disapu cat sepenuhnya pada logo tersebut, baru terperasan macam lambang kritian pula. Aduh, nampaknya kena otter sikit logo tu dgn cat supaya kawasan tengahnya menjadi bulatan. Nauzubillah, sesungguhnya tidak perasan langsung.

17 Disember 2009

Tahniah ! Emas Bolasepak Sukan Sea Laos


Alhamdulillah akhirnya tercapai juga hasrat Malaysia untuk membawa pulang Emas Bolasepak Sukan Sea setelah sekian lamanya kita menanti. Kejayaan ini juga merupakan kejayaan seluruh rakyat Malaysia yang cintakan kebangkitan bolasepak tanahair yang suram sekian lama.

Apa yang kita saksikan sebentar tadi (Siaran Langsung) akan menjadi batu loncatan kepada bolasepak Malaysia yang lebih berjaya pada masa akan datang.

Dengan corak permainan yang mantap bertahan di separuh masa pertama kita bingkas bangun melakukan asakan pada separuh masa kedua. Asakan-asakan cemas kita berjaya merentap keegoan pasukan Vietnam.

Kepada FAM untuk menyemarakkan lagi semangat pasukan dan rakyat Malaysia keseluruhannya, adalah diharap FAM akan memperbanyakkan siaran langsung bagi perlawanan yang melibatkan pasukan Malaysia di arena antarabangsa pada masa akan datang. Negara kita tidak akan ke mana sekiranya tiada program-program untuk menyemarakkan semangat anak-anak muda Malaysia untuk mencintai bolasepak.

Oleh itu, saya berpendapat bagi tujuan itu satu daripadanya menyiarkan secara langsung setiap perlawanan pasukan kebangsaan. Usahlah memikirkan sangat tentang kos siaran langsung tetapi FAM harus memikirkan impaknya terhadap bolasepak negara.

Wassalam.

12 Disember 2009

AL-FATIHAH BUAT KELUARGA ENCIK KADIR AWANG


Salam...

Kelmarin swdang leka ana melayan internet,setelah pulang dari solat jumaat, ana mendapat panggilan dari sahabat yang bertanyakan sama ada ana kenal atau tidak dengan seorang yang bernama Kadir bekerja sebagai pembantu makmal.

Masakan ana tidak kenal mereka adalah jiran ana. Sahabat ana memberitahu bahawa mereka terlibat dengan kemalangan maut. Beristigfar panjang ana antara percaya dengan tidak. Lantas ana begegas ke tempat kejadian dan sahlah bahawa memang En Kadir, Kak Apsah ,anaknya yang baru 3 jam bergelar suami Aiff beserta anak jiran Farhan terbunuh berdasarkan cakap-cakap orang ramai di tempat kejadian.

Tetapi semasa ana ke tempat kejadian, kesemua mangsa telah dihantar ke hospital. Yang sempat dilihat hanya sebuah kereta yang remuk redam. Lantaran itu ana bergegas pula ke hospital yang dipenuhi ratusan orang yang berkumpul. Suasana hiba dengan tangisan saudara mara dan pengantin perempuan menyebabkan ana juga tersentuh hati dan perasaan. Sesungguhnya Abang Kadir dan Kak Apsah merupakan jiran yang disegani atas kebaikan dan hubungan kemasyarakatan akrab semasa hayat, maka tidak hairanlah berpusu-pusu orang-ramai datang mengziarahi jenazah mereka.

Disebelah malam di rumah magsa turut dpenuhi dengan ratusan orang ramai yang ingin memberi penghormatan terakhir kepada mangsa. Selepas solat Isyak jenazah-jenazah mangsa di sembahyang dan dikebumikan.

Moga-moga Allah SWT mencucuri rahmat ke atas roh-roh mereka dan ditempatkan bersama golongon orang-orang yang beriman. Al-Fatihah buat mereka.

Berita kanjut: Tragedi Pengantin Baru (Berita Harian)

01 Disember 2009

CUTI-CUTI MALAYSIA





Alhamdulillah sempena cuti sekolah yang panjang nie, jika tiada aktiviti memang lah boring. Yang demikian, maka saya dengan keluarga sempatlah bercuti ke Penang sebagai menyahut seruan kerajaan "CUTI-CUTI MALAYSIA" katakan.

Sepanjang bercuti 3 hari dua malam di sana, bukannya pergi manapun asyik relax dalam hotel saja. Maklumlah cuaca yang panas, mana dengan anak kecik, malas lah nak jalan-jalan. Anak-anak just mandi kolam hotel saja. Tu pun bukan main seronok lagi mereka. Tercapai jugalah hajat mereka untuk bermandi manda.

Sebenarnya bercuti nih, anak-anak yang paling seronok. Kita ibu bapa, seronoklah juga dapat bercuti release segala tension setelah kepenatan bekerja.

Anyway, bercuti di Malaysia memang menyeronokkan kerana banyak tempat2 menarik sebenarnya dinegera kita ni.Lagi seronoklah kalau dapat ke luar negara. Tapi kapan ya?

KINGTON LIFE PLASMA

KINGTON LIFE PLASMA

Apa itu Kington?


Kington Life Plasma is not any seawater. It is harvested from an exclusive plankton bloom vortex where ecological interactions produce 83 types of bioavailable elements that are predigested by oceanic plankton. As humans need at least 70 types of minerals to maintain a balanced composition of our body fluid, Kington Life Plasma is able to restore the balance in our internal environment by providing these trace elements in full spectrum and balanced composition. The minerals are also in bioavailable crystalloid forms which allow easy absorption.
Kington Life Plasma was first discovered by Rene Quinton, a French scientist, biologist, physiologist and humanitarian. It has been used for over 100 years and is supported by extensive clinical documents proving its physiological benefits. By providing the body with essential trace elements for the transmission of electromagnetic energy, cellular communication can be enhanced, thus leading to better health and performance.

Bio Pure KEN SERIES R.O. Water Purification System

Bio Pure KEN SERIES R.O. Water Purification System

Apa itu Bio Ken 2 Series?

PERFECT FUNCTIONALITY

Perfectly Pure Water

Bio Pure Ken 1 uses the advanced 5-stage Reverse Osmosis (R.O.) Purification System, thus removing virtually all types of contaminants, including bacteria and viruses, to produce perfectly pure water (H2O)

Purification System

FDA-compliant ABS Food Grade reservoir material and airtight cover
Hands-free water dispenser
Fully automated functions of membrane self-cleaning, water level control, water refill and electronic shut-off
Patented design concealed in a unitary manifold for easy maintenance, quality and hygiene
Patented booster pump regulates pressure and ensure constant production

Specifications

Reservoir Capacity:
Warm: 5 ± 0.5 litres
Reservoir Material:
FDA-compliant ABS Food Grade

Dimension

Width – 260 mmDepth – 470 mmHeight – 450 mm
The Bio Pure KEN series is a 5-stage reverse osmosis purification system. Its patented system removes virtually all types of contaminants including viruses as small as 0.0001 micron. Bio Pure KEN is one of the only 3 recipients of WQA Gold Seal worldwide and the only recipient in Asia. It has also won an award at Geneva International Exhibitions as well as the Reader’s Digest Gold Trusted Brand Award for 2 consecutive years in Malaysia.

For more information, please visit http://www.whatsh2o.com/didyouknow/index.html.

Hubungi saya: Hajah Azam 0124203613 untuk urusan pembelian, penghantaran dan pemasangan, tidak kira walau dimana anda berada.

Apa Itu ELKEN SPIRULINA ?

Apa Itu ELKEN SPIRULINA ?

Elken Spirulina

Organic & Alkaline for Balanced Nutrition

100% pure and organic
Complete food with 46 essential nutrients in a balanced proportion in line with the human body's requirements
Rich concentration of nutrients like protein (amino acids), vitamins, minerals, carbohydrates, essential fatty acids, chlorophyll, beta-carotene, phycocyanin and xanthophyll.
More than 10 international accolades form government bodies & independent organisations
Cholesterol-free protein source that is alkaline-forming
Readily digested and easily assimilated
Certified to be free of microcystine


JHFA certification by the Japan Food & Nutritional Food Association

Golden Award from the Taiwan Health Food Society

National Biotechnology & Medical Care Quality Award

Golden Award by Taiwan Health Food Society

Golden Diamond Award by Taiwan Consumers Association

GMP Food Certification

Certified ISO14001 by SGS, UK

Certified Halal by Malaysia Islamic Development Department (JAKIM)

Manufactured by a certified EN ISO 9001:2001 and GMP plant

Certified free of microcystine by Fisheries Science, National Taiwan University

Organic certification by Chinese Organic Agribusiness Association

Available in 250, 500, 1200 and 3000 tablets.

IKLAN & PROMOSI

IKLAN & PROMOSI
"HPA MENJANA PENDAPATAN UMMAH" Klik pada logo untuk mengetahui lebih lanjut. Daftarlah secara online diweb replika tersebut.

MENCARI NAMA ANAK DALAM ISLAM

HALALKAH APA YANG DI MAKAN? CHECK TENGOK..